magia potraw

Moja dzisiejsza propozycja to wołowina z makaronem i krewetkami w stylu a'la orientalnym. 

Zapraszam do gotowania!

 

Składniki:

* 500 g wołowiny ( użyłam porcji gulaszowej, więc krojenie mamy z głowy )

* 250 g krewetek koktajlowych ( jeśli są mrożone, przelać je wrzątkiem )

* 4 ząbki czosnku ( do mięsa drobno starty, a do krewetek posiekany w cienkie plasterki )

* 1 duża czerwona cebula lub dwie małe

* pół marchewki

* pół papryki słodkiej

* 1/4 selera

* 2 łodygi selera naciowego

* ciemny sos sojowy ( do mięsa 2-3 łyżki ; dodałam również kilka kropel na sam koniec do krewetek )

* 1 opakowanie makaronu ( użyłam do spaghetti: Pasati z pszenicy durum )

* 1/4 przecieru pomidorowego ( użyłam Łowicz - moim zdaniem najlepszy )

* 4 łyżki oliwy z oliwek 

* 1/4 kostki masła

* kostka wołowa

* płaska łyżeczka brązowego cukru

* przyprawy: rozmaryn, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, imbir mielony, pieprz, lubczyk

 

Przygotowanie:

Mały garnek zalać oliwą, wrzucić wołowinę. Dodać kilka liści laurowych i ziela angielskiego, dwie szczypty imbiru, szczyptę majeranku, trochę więcej rozmarynu: rozetrzeć w dłoniach dla lepszego aromatu. Następnie czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Postawić na małym ogniu do lekkiego przysmażenia mięsa, kolejno nakryć i dusić około godziny, co jakiś czas mieszając. W trakcie duszenia dodać sos sojowy i kostkę wołową, wymieszać. Ugotować makaron. Wszystkie warzywa pokroić wedle uznania poza selerem; należy kosiekać go min. w grubą kostkę, aby się nie rozpadł przy duszeniu. Najsampierw wrzucamy do mięsa tylko cebulę, aby puściła swój sok, chwilę jeszcze dusić, kolejno dodać resztę warzyw nadal dusząc na małym ogniu, dodać szczyptę lubczyku i odrobinę pieprzu, zalać szklanką przegotowanej wody. Na patelni rozmuścić masło, dolać odrobinę oliwy aby masło się nie spaliło. Delikatnie przysmażyć krewetki z posiekanym czosnkiem zakrapiając sosem sojowym. Gdy puszą wodę czekać aż wyparuje, kolejno wrzucić do nich makaron, wymieszać i zdjąć z ognia. Do wołowiny z warzywami dodać przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 20-30 min. Na koniec doprawić sos do smaku, wedle uznania. Gotowe danie na talerzu można zakropić cytryną lub limonką. 

 

Życzę smacznego!



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl